Poczucie humoru wydłuża życie

7 czerwca 2010, 12:00

Poczucie humoru pozwala ludziom zachować zdrowie i zwiększa szanse na dożycie wieku emerytalnego. Po przekroczeniu granicy 70 lat wynikające z niego korzyści zdrowotne zmniejszają się (International Journal of Psychiatry in Medicine).



Perycyt

Klucz do bariery krew-mózg

14 października 2010, 14:35

Mózg, jako najważniejszy organ ciała, jest też najlepiej chroniony przed obcymi substancjami i białkami, dzięki barierze krew-mózg. Jest chroniony tak dobrze, że przeszkadza to w dostarczaniu mu leków. Znalezienie klucza do tej bariery byłoby przełomem.


Migrena

Czy ból głowy może uszkodzić mózg?

19 stycznia 2011, 22:34

Każdy, kto doświadczył ciężkiego bólu głowy, zaświadczy, że w takim stanie nie da się pracować umysłowo. Czy jednak powtarzalne bóle głowy lub migreny mogą trwale uszkadzać mózg i upośledzać myślenie? Wyniki badań są uspokajające dla migrenowców.


Leucyna na stan przedcukrzycowy?

6 lipca 2011, 10:53

Najnowsze studium naukowców z Joslin Diabetes Center wykazało, że uwzględnienie w diecie aminokwasu leucyny może pomóc osobom ze stanem przedcukrzycowym lub zespołem metabolicznym.


Soczewki jak wyświetlacze

22 listopada 2011, 11:36

Pierwsze testy na zwierzętach wykazały, że nowa generacja soczewek kontaktowych, które pozwalają na wyświetlanie tekstu przed oczami użytkownika, jest bezpieczna i działa zgodnie z oczekiwaniami


Problemy z autofagią przyczyniają się do miażdżycy

10 kwietnia 2012, 10:11

Zaburzenia autofagii wywołują stan zapalny w ścianach tętnic, a to jeden z objawów miażdżycy (Cell Metabolism).


Powstrzymali stwardnienie rozsiane

19 listopada 2012, 10:25

Naukowcom z Northwestern University udało się powstrzymać rozwój stwardnienia rozsianego (MS) u myszy. Dokonali tego dzięki biodegradowalnym nanocząstkom, które dostarczyły do organizmu zwierzęcia antygen powodujący, iż układ odpornościowy przestał niszczyć mielinę.


Umiarkowane ilości piwa i wina chronią mężczyzn przed zakrzepicą żylną

4 lipca 2013, 12:25

Picie umiarkowanych ilości wina i piwa chroni mężczyzn przed zakrzepicą żylną. Jeśli jednak, bez względu na płeć, dana osoba spożywa więcej niż 14 standardowych drinków tygodniowo, ryzyko tej choroby, a zwłaszcza zatorowości płucnej, rośnie.


Ludzie wyczuwają zapach choroby już na wczesnych jej etapach

24 stycznia 2014, 11:15

Ludzie są w stanie wyczuć zapach choroby u jednostek, których układ odpornościowy stał się bardzo aktywny po wstrzyknięciu toksyny. Co więcej, udaje im się to w pierwszych godzinach czyjejś ekspozycji na substancję.


Międzypokoleniowe uczenie strachu via zapach

29 lipca 2014, 13:23

Matki przekazują dzieciom swe lęki za pośrednictwem zapachu - twierdzi dr Jacek Debiec ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Michigan.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy